Как да използваме цветовете ?

Графичният дизайн е в разцвета си. В днешно време всеки има на бюрото си цветен принтер, а професионалният цветен печат никога в цялата история на човечеството не е бил по-широко разпространен и достъпен. В разнообразния поток от маркетинг чрез съдържание, цветовете могат да бъдат едни от най-добрите ви приятели и да ви помогнат да изпъкнете сред масата, стига да ги използвате правилно.

Изборът на цветови съчетания за постигането на определени резултати може да е и трудно, и лесно.

Някои от цветовете създават у човек усещане за топлина, а други за студ. Червеният цвят, жълтият, оранжевият и техните оттенъци се приемат за „топли“, докато виолетовият, синият и техните оттенъци за „студени“. Изключение прави зеленият цвят, който има както топли, така и студени оттенъци (в зависимост от количеството синьо в него). Топлите цветове се комбинират по-добре с черното, докато студените се комбинират по-добре с бялото. От друга страна елементите с топли цветове се възприемат от човек като по-близко стоящите, отколкото тези със студени цветове. В зависимост от това кои цветове преобладават в избраната схема, можем да кажем дали тя е „топла“ или „студена“.

Освен като топли и студени, цветовете се характеризират като:

Горещи – това са наситените червени тонове. Те веднага привличат погледа, изразяват сила, агресивност, динамика.

Хладни – тук попадат цветовете, основата на които лежи небесносиният.

Обикновено изборът на цвят или цветова схема за даден продукт е продиктуван освен от естетична гледна точка и от нещо друго. Например често чрез цвета се внушава послание на потребителя, продуктът се прави ясно различим от другите и т.н.

Накратко ще се спрем на някои моменти от психологията на цвета. По-долу са представени асоциациите, които предизвикват някои от цветовете.

  • Червен – огън, любов, страст, сила, самоувереност. По-тъмните оттенъци се свързват с гняв, кръв, ярост, война.
  • Син – различни асоциации в зависимост от оттенъците: светли оттенъци – свобода, небе, вода, спокойствие; средни оттенъци – лоялност, достоверност, консерватизъм, непоколебимост, патриотизъм; тъмни оттенъци – сериозност, професионализъм.
  • Жълт – лято, слънце, щастие, скорост, експедитивност, опасност, детство.
  • Пурпурен – средните и светли тонове притежават особена полова символика, докато тъмните тонове символизират аристократизъм и власт.
  • Бял – доброта, чистота, невинност, пустота.
  • Зелен – свежест, ново начало, здраве, завист.
  • Розов – цветът на малките момичета. Освен това той се асоциира и със сладко, любов, чувства.
  • Черно – тъга, смърт, бедност, опасност, елегантност, лукс, сериозност, стил, ценност
  • Сив – въпреки че хората добре работят в сиво оцветена работна обстановка, този цвят носи негативна символика и хората инстинктивно го отбягват.

Имайте предвид, че когато се отдалечавате от даден обект, цветовете му започват да сивеят, а отделните тонове стават по-малко различими. Не забравяйте, че цветовете се променят в зависимост от това дали ги гледате на дневна светлина, или на изкуствена. На изкуствената светлина обикновено сивият и зеленият цвят жълтеят, виолетовият тъмнее и червенее, сините потъмняват и т.н.